Tjana Pengar Ungdomar

Här får du tips och råd för att hjälpa ungdomar att tjäna pengar till sin grupp. Som förälder och ledare vill vi ge barnen minnen och hjälpa dem att växa. Vi gör det för de unga. För att barnen ska få ett bra liv kan det vara bra med balans och miljövänligt tänk när vi förbereder deras gemensamma arbete.   

Lag, klasser och föreningar ska enkelt tjäna pengar

Det finns många företag som vänder sig till ungdomar, lag, skolklasser, klubbar och föreningar för att ge dem intjäningsmöjligheter genom försäljning av produkter. Många skolklasser där eleverna har gått tillsammans i många år vill göra en resa det sista året för att uppleva minnen för livet. Lag som vill utvecklas och åka på en turnering, sova över några nätter, träna och tävla mot lag de normalt inte möter.

Att jobba ihop pengar gör det enklare att bekosta resa, övernattning och roliga gruppaktiviteter som äventyrsbad och tivoli kostar pengar. Resans vara eller inte vara beror på föräldrarnas ekonomi. För att inte barnet eller ungdomens hemsituation ska vara avgörande skulle det vara toppen om de kan jobba ihop pengar tillsammans. 

Så här fungerar det

Du och din klass, förening eller ditt lag har bestämt sig för att tjäna pengar för att kunna genomföra en aktivitet som kostar mycket. Kakor, godis, chokladbollar, salami, tulpaner, kaffe, grillkol, strumpor och t-shirtar är någonting som alla människor använder och konsumerar. Om de dessutom kommer i lagom storlek och i passande burkar är det enkelt och går snabbt att sälja ganska mycket. Det finns många produkter att välja bland.

  1. Beställ ett infopaket med prover.
  2. Ni sätter mål:
  • Gemensamt mål:      hur mycket pengar ni vill tjäna?
  • Individuella mål:       hur många produkter varje person behöver sälja?
  1. Ni bestämmer en vuxen kontaktperson (agerar som projektledare) som är ansvarig för beställningen och till vilken adress produkterna senare ska levereras. Det blir många produktpaket för hela laget eller klassen och ni behöver planera för ett avlastningslager, t ex rum, garage, förråd.
  2. Ni kan antingen beställa produkterna och sälja dem direkt till kund. De flesta väljer det andra alternativet: att först ta upp beställning genom att besöka kunder, presentera vad som finns att köpa i en säljkatalog och där ta upp beställningar.

 

Förbeställning - sälj med katalog

När du besöker kunden, fyller du i din personliga beställningslista, se bilden nedan. Berätta för kunden vilket datum de beräknas få sina kakor levererade av dig.

När alla i gruppen har sålt färdigt sammanställer kontaktpersonen en lista som skickas till försäljningsbolaget, se bilden nedan. De flesta företag erbjuder 30 dagars kredit vilket ger er gott om tid för att leverera ut produkterna och få betalt av kunderna. Ni behåller försäljningsvinsten direkt, ca 36% och betalar bara in inköpspriset till företaget. 

 

Direktförsäljning

Ni beställer olika kakor, chokladbollar, salami, tulpaner eller kläder, så många burkar ni planerar och vill sälja. När du besöker kunden har du med produkterna och lämnar över dessa direkt mot betalning.

I rapporteringen till kontaktpersonen behåller hen försäljningsvinsten direkt till laget/klassen, ca 36% och betalar bara in inköpspriset till försäljningsföretaget. 

Använd Internet, mobilappar, lagets eller lagets hemsida, facebook, Instagram, email för att marknadsföra er försäljning.

 

Webbutik - sälj via Internet

Flera företag som låter skolor tjäna pengar till klassen eller motsvarande för föreningar har skapat webbutiker. För att sätta igång en webbutik behöver klassen eller föreningen registrera sig. Man beskriver också vad man vill använda pengarna till, exempelvis en skolresa eller ett träningsläger. Den person som registrerar gruppen är projektledare och kontaktperson. Projektledaren kan hos de flesta webbutiker lägga till användare och ge dem roller med behörighet att vara säljare. Beroende på vilken webbplats gruppen valt kan säljare lägga till ordrar som kommer från slutkunden, dvs vännen, grannen eller släktingen som vill beställa produkter. Med webbutiker sker insamlandet av pengar på ett väldigt modernt och bekvämt sätt. Säljkampanjer kan göras helt hemifrån via sociala medier och email.    

 

Hur mycket kan man tjäna?

Typfallet: varje kund köper enkelt 3 produkter. Då behöver du träffa 6 kunder för att nå genomsnitt på 18 produkter per säljare. Din förtjänst och bidraget till klassen/laget är då enkelt att räkna ut genom provisionssatserna.  Det finns ingen gräns uppåt, det är ganska enkelt att sälja mycket mer.

 

Kom igång med försäljningen

Kom igång enkelt:

  • Beställ infopaket
  • Bestäm hur mycket pengar ni vill tjäna
  • Sätt personliga säljmål per varje säljare (elev, föreningsmedlem)
  • Bestäm kontaktperson och leveransadress
  • Bästa sättet att komma igång är att

 

Lättsålda produkter

På marknaden erbjuds många olika alternativ för att tjäna pengar till ett lag eller en klass. Den kanske viktigaste faktorn i framgång för en försäljningsaktivitet är hur lätt det är att sälja produkterna. Vilken efterfrågan finns på det du säljer?

Knäckebröd, kakor, godis och chokladbollar är konsumtionsvaror som varje familj naturligt äter i sin vardag. Man behöver ständigt fylla på skafferiet för att ha till maten och mellanmål som man äter varje dag. Året om, oberoende av årstid kan du framgångsrikt sälja kakor och kanske är det därför flera aktörer är så framgångsrika och populära bland klasser och lag. 

 

Tips – så gör duktiga säljare

Hur lyckas du sälja många produkter? Vi ser mönster och tillvägagångssätt hos de riktigt duktiga säljarna. Kortfattat kan vi säga att du lyckas bäst om du löpande pratar taktik med dina säljkompisar, använder dina kanaler i digitala medier och satsar energi i försäljningen. Läs fler tips till försäljning och hur du använder digitala medier i marknadsföringssyfte. 

 

Skatteregler – det här behöver du veta

När du jobbar för din skolklass eller förening och säljer produkter är inkomsterna i normala fall skattefria och ni behöver inte deklarera dessa. Läs vad du behöver veta om skatteregler vid klass- och lagförsäljning >>

 

Inkomstskatteregler när ni tjänar pengar till laget eller föreningen

Inkomsterna som intjänas åt er icke vinstdrivande, allmännyttiga ideella förening är skattefria i normala fall och ni behöver inte deklarera dessa.  

Inkomstskatteregler när ni tjänar pengar till skolklassen

När ni tjänar pengar till klassen inom ramen för elevens utbildning kan skolan kan använda pengarna fritt för skolresor eller liknande ändamål och ni behöver inte särskilt deklarera inkomsten.

Generella skatteregler vid beställning och inköp av produkter

Produktföretaget agerar inte som arbetsgivare och anlitar inte privatpersoner för att sälja produkter. Därför gör de heller inte skatteavdrag eller betalar arbetsgivaravgifter åt dig.

 

 

Hur fungerar det i Nordiska länder

Våra nordiska grannar är lika Sverige i många sammanhang. Bland annat finns i våra kulturer en social samarbetsvilja där alla ska få vara med. Sport, idrott och föreningsliv för ungdomar i Norge, Danmark och Finland byygger på ideellt arbete från föräldrar och andra engagerade. Den kommersiella delen och ekonomisk ersättning till tränare och arrangörer är i stort sett obefintlig. 

I Norge finns det ett eget ord för samhällsnyttigt arbete: dugnad. Ungdomar som går sista året i gymnasiet, så kallade russ, jobbar hårt för att tjäna pengar till en russebuss som de reser med klassen sista terminen. De vanligaste produkterna att sälja i Norge är toalettpapper i stora balar. 

Finska skolklasser reser på utflykter och läger, precis som vi gör i Sverige. När det gäller föreningar och sporter är även Finland likt oss svenskar, men där det alpina föreningslivet naturligt nog inte är lika aktiv som i Sverige och Norge. De produkter som klasser och idrottslag brukar sälja påminner om de svenska, där några aktörer har nordisk verksamhet. Ett exempel är de populära kakorna som finska undomgar säljer i det som de kallar varainkeruu.